250g flour
200g butter
200g sugar
4 eggs
zest of 2 oranges
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
120ml fresh orange juice
60ml milk
Syrup
juice of 1 Orange
50g sugar
more orange zest if available
Cream Cheese Frosting
750g mix cream cheese/cream/schmand/quark
100g frosting sugar
juice of 1/2 orange
orange zest
Instructions:
Dough
This recipe describes the two level version with two spring forms. Feel free to just halve ingredients for a smaller one level cake. In a large mixing bowl, cream together the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time, mixing well after each addition. Stir in the orange zest. In a separate bowl, sift together the flour, baking powder, and salt. Gradually add the dry ingredients to the wet ingredients, alternating with the orange juice and milk. Mix until just combined. Pour the batter into the prepared cake pan and smooth the top with a spatula.
Preheat your oven to 180°C (350°F). Grease two spring forms or line it with parchment paper. Baking time depends on the size of your spring forms. Mine had a diameter of about 20cm and took somewhere between 20 and 25 minutes to fully bake. If unsure, insert a toothpick into the center. It's done when it comes out clean.
Remove the cake from the oven and let it cool for 10 minutes before transferring to a final base to cool completely.
Syrup
Mix the ingredients for the syrup until the sugar has completely dissolved (Use heat to speed things up). Spread the syrup over the baked layers.
Cream Cheese Frosting
I don't have a strict recipe for the cream and usually just mix white, more or less solid milk products together. As a result, the fat content varies depending on mood ¯\_(ツ)_/¯. Dissolve sugar separately in the juice, add zest and then mix with the rest. I always use cream, whip it separately with cream stiffener and fold it in at the end. If everything is kept fridge cold, nothing should melt. In my experience, the stiffness of the substances is: cream cheese > quark > schmand > whipped cream. Your supermarket supply may vary. To assemble, cover the bottom layer with approx. 1 cm of cream cheese frosting. Add the top layer and then cover everything in frosting. Done \o/
Saft einer Orange
50g Zucker
Mehr Orangenzeste falls vorhanden
Creme
750g Mischung Schmand/Sahne/Frischkäse/Quark
100g Puderzucker
Saft einer halben Orange
Orangenzeste
Beschreibung:
Teig
Dieses Rezept beschreibt die Zwei-Ebenen-Torte. Mit der Hälfte der Zutaten lässt sich ein einfacher, kleinerer Kuchen machen. In einer großen Schüssel Butter und Zucker verrühren bis es leicht und fluffig ist. Einzeln die Eier dazuschlagen. Anschließend Orangenschale unterrühren. In einer weiteren Schüssel Mehl, Backpulver und Salz mischen. Dann Schubweise trockene und flüssige Zutaten (O-Saft und Milch) in die große Schüssel geben und verrühren.
Ofen auf 180°C vorheizen. Backzeit variiert mit Kuchenformgröße. Meine ist etwa 20cm im Durchmesser und brauchte 20-25 min zum Durchbacken. Im Zweifel mit Zahnstocher in der Mitte sicherstellen, dass der Teig in der Mitte nicht mehr flüssig ist. Kuchen aus dem Ofen nehmen und 10 min abkühlen lassen, bevor er aus der Springform kommt, um komplett abzukühlen.
Sirup
Zutaten für den Sirup vermischen, bis sich der Zucker komplett aufgelöst hat. Das geht auf dem Herd schneller. Sirup auf den fertig gebackenen Ebenen verteilen.
Creme
Ich habe kein striktes Rezept für die Creme und mische einfach weiße, mehr oder weniger feste Milchprodukte zusammen. Der Fettgehalt variiert dann je nach Laune. Zucker und Zeste werden separat im Saft gemischt und dann hinzugegeben. In der Regel benutze ich Sahne, schlage sie separat mit Sahnesteif und hebe sie am Ende unter. Wenn alles kühlschrankkalt gehalten wird, zerläuft nichts. Festigkeit der Substanzen nach meiner Erfahrung: Frischkäse > Quark > Schmand > Sahne mit Steif. Für den Zusammenbabu die untere Ebene mit ca 1cm Creme bedecken. Obere Ebene auflegen und alles blickdicht eindecken. Fertig \o/